Tuesday, 14 May 2013

Ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο ευρεία μορφή ανδρικής τριχόπτωσης και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας. Εμφανίζεται και στο γυναικείο φύλο με κάποιες διαφοροποιήσεις (Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία).
Αρχικά παρατηρείται υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής που εξελίσσεται σε αραίωση στο μπροστινό, στο επάνω τμήμα και στην κορυφή του τριχωτού. Το πίσω μέρος (ινιακή χώρα) και τα πλαϊνά του τριχωτού (βρεγματική χώρα) διατηρούν στο μεγαλύτερο ποσοστό την υπάρχουσα τριχοφυΐα.
Ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης είναι αλωπεκία και διακρίνεται σε παροδική ή μόνιμη.
Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί συσχετισμό δράσης της γονιδιακής προδιάθεσης, των ανδρογόνων(ανδρικών ορμονών) και της βιολογικής διαδικασίας της ωρίμανσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται στην εποχικότητα,στη λήψη φαρμάκων, στην αναιμία, σε προβλήματα του θυρεοειδούς, σε δερματολογικές παθήσεις, σε διατροφικές ανεπάρκειες κ.α.

ΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Η τριχόπτωση δεν ακολουθεί κάποια γραμμικότητα αλλά εκδηλώνεται κυκλικά με περιόδους έξαρσης και υποχώρησης. Άλλοτε παρουσιάζει υποτροπή και άλλοτε ενδείξεις σταθεροποίησης.
Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η παρατηρούμενη αραίωση οφείλεται στο συνδυασμό ελάττωσης της πυκνότητας και της ποσότητας των μαλλιών ως αποτελέσματος:
  • Της εκφύλισης των τριχών (miniaturization) λόγω εξασθένισης και αποδυνάμωσης των τριχοθυλακίων
  • Της βαθμιαίας απώλειας τριχοφυίας 
 

No comments:

Post a Comment